torsdag 1 oktober 2009

Slår tillbaka

Motstånd
1 2 3 4 5

Regi: Edward Zwick.
I rollerna: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos, Allan Corduner, Mark Feuerstein, Tomas Arana, Iben Hjejle, Jacek Koman.


Jag har alltid förundrats över beskrivningen om hur det judiska folket mer eller mindre utan protest gick i gåsmarsch mot nazisternas ugnar.
Varför gjorde ingen motstånd?
Varför grep ingen till vapen och sköt tillbaka?
Varför var alla så passiva och ”vände andra kinden till”?
I varje fall är det så som historiebeskrivarna vill ge sken över hur det judiska folkmordet under Andra världskriget gick till.
Ingen protesterade eller gjorde motstånd…
Och när den judiska staten Israel bildades, vad gjorde de som hade den politiska makten i Knesset? Jo, de fullkomligen brakade över sina grannländer med allt de kunde uppbringa i militär kraft.
Liksom som om de helt plötsligt, över en natt, behärskade alla militära strategier som gick att uppbringar…
Lite märkligt, eller hur? Fråga palestinierna…
Nu försvarar jag absolut inte det som nazisterna gjorde med judarna. Det är något av det värsta som hänt under 1900-talet. Men när politikerna i Knesset beter sig minst lika lilla åt, ja då kan jag inte hålla käften eller köpa Jaffa-apelsiner.
Men…
Handlingen i regissören Edward Zwicks film Motstånd utspelar sig med början år 1941. Platsen är Vitryssland. Här bor de mer än stillsamma bröderna Tuvia (Daniel Craig) och Zus Bieliski (Liev Schreiber). De har ratat Toran och lever inte direkt som några ortodoxa judar.
När den tyska armén börjar vandra österut vänder inte Tuvia eller Zus andra kinden till och när deras hemby jämnas med marken vill de bara en sak. Ha och ta hämnd!
Och det gör de också…
Motstånd är baserad på verkliga händelser och bröderna i filmen har funnits på riktigt.
Äntligen en film som inte visar på passivitet! Det är så här som vilken normalt funtad människa skulle reagera om någon mördade ens vänner som brände ned byn.
Som film finns det dock en del att påpeka om Motstånd. Daniel Craig är en usel skådespelare och den påklistrade ryska brytningen funkar inte riktigt. Bland annat.
Däremot är scenografin alldeles utmärkt och Edurado Serras foto kommer verkligen till sin rätt i blu-ray-versionen av filmen.
Dock hade Motstånd vunnit på att förvandlats till en mini-tv-serie eller liknande…
ULF HJELTING

Inga kommentarer: