fredag 2 oktober 2009

En vinnare

The wrestler
1 2 3 4 5

Regi: Darren Aronofsky.
I rollerna: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood, Mark Margolis, Todd Barry, Wass Stevens, Ernest Miller, Mike Miller.

Mickey Rourkes filmkarriär har formligen farit som en rutschkana från succé till katastrof.
I och med Frank Millers och Robert Rodriguez Sin City fick han lite av en nytändning. Med huvudrollen i Darren Aronofskys The Wrestler luktade det Oscarsvarning lång väg om Rourkes insats.
I filmen spelar han den avdankade wrestlern Randy ”The Ram” Robinson. Randy hade sin höjdpunkt i mitten av 1980-talet. Nu skriver vi tjugo år senare och Randy är bara en skugga av sitt forna jag. Han bor i en husvagn, pumpar steroider för att kunna träna sin slitna kropp och han deltar på högst tvivelaktiga wrestlinggalor. Han är skild och har en dotter han aldrig träffar. Randy försöker även få kontakt med strippan Cassidy (Marisa Tomei) utöver lapdancen.
Det är inte svårt att se parallellerna mellan Mickey Rourke som skådespelare och filmkaraktären Randy ”The Ram” Robinson. Här handlar det om människor på samhällets botten som försöker överleva vardagen. The Wrestler är en film som biter sig kvar långt efter det att eftertexterna slutat rulla.
Närmast kan filmen beskrivas som 2000-talets svar på John Hustons Fat City med Stacy Keach och Jeff Bridges.
Mickey Rourke fick ingen Oscar för rollen som Randy ”The Ram” Robinson, men både han och Marisa Tomei blev nominerade. Det är så man vill åka till Hollywood och dra hela Oscarsjuryn i örat. Hårt. Nu fick Sean Penn ta med sig Oscarstatyetten hem för rollen som Harvey Milk i Milk.
På Golden Globegalan straxt innan fick dock Rourke utmärkelsen som bästa skådespelare och filmen fick även pris för bästa filmmusik med Bruce Springsteens ”The wrestler”.
Tyvärr kommer inte blu-ray-formatet riktigt till sin rätt i The Wrestler. Faktum är att filmen funkar alldeles utmärkt på dvd.
Det som lyfter den här filmen är Mickey Rourkes insatser som skådespelare. Inget annat.
ULF HJELTING

Inga kommentarer: