fredag 14 augusti 2009

Les Paul

Troligtvis är jag väl sist med att kommentera gitarrlegendaren Les Pauls bortgång i torsdags. Att han haft ett gigantisk inflytande på HUR en elgitarr ske se ut och låta råder det knappast något tvivel om. En Gibson Les Paul är ju själva urtypen för en elgitarr, ja... jo, Leo Fender skulle troligtvis ha ett och annat att säga om den saken, men nu handlar inlägget om Les Paul och inget annat.
Les Paul? Ja, egentligen döptes han till Lester William Polfus och föddes den 9 juni 1915. Skivdebuten kom 1949 med plattan Hawaiian Paradise. Prototypen till elgitarren hade han skapat redan 1941 - kallad The Log - som helt enkelt bestod av en gitarrhals, en fyrtumsplanka och en gitarrmik. Det dröjde dock till 1952 då han tillsammans med gitarrtillverkaren Gibson skapade den gitarr som skulle få namnet Les Paul. Samarbetet med Gibson fortsatte hela hans liv och Les Paul arbetade bland annat med att utveckla multitrackinspelning och ekoeffekter.
Som musiker släppte han ett 20-tal plattor och var mest aktiv under 50- och 60-talet. Då uppträdde han bland annat tillsammans med Mary Ford, som egentligen hette Iris Colleen Summers och som han var gift med fram till 1964. 1979 släppte han plattan Multi Trackin och sedan dröjde det fram till 2003 då California Memoires släpptes.
Det finns en sak med Les Paul som man inte får glömma. 1948 var han med om en mycket svår bilolycka och läkarna planerade att amputera hans högra arm. Les Paul vägrade, vilket alla gitarrister skulle göra, och armen stelopererades i en vinkel som gjorde att han kunde fortsätta spela. Frågan är hur musikvärlden skulle sett ut om Les Pauls arm amputerats...
Personligen måste jag tyvärr erkänna att jag inte är ett dyft inlyssnad på Les Pauls musik, men vid en snabb lyssning vill jag dock påstå att gitarrfantomen Brian Setzer måste han lyssnat sig tokig på Les Paul.
För de som ville se Les Paul framträda så gjorde han det regelbundet på jazzklubben Iridium på Broadway i New York.
Les Paul avled i sviterna efter en lunginflammation den 13 augusti 2009 i Waukesha, Wisconsin. Han blev 94 år.


Inga kommentarer: