måndag 17 augusti 2009

Fragmentariskt

Che: Argentinaren del 1
1 2 3 4 5
(Blu-ray)

Che: Gerillaledaren del 2
1 2 3 4 5
(dvd)

Regi: Steven Soderbergh.
I rollerna: Benicio Del Toro, Demián Bichir, Santiago Cabrera, Vladimir Cruz, Elvira Minguez, Othello Rensoli, Lou Diamond Phillips, Matt Damon.

Ernesto ”Che ” Guevara – född den 14 juni 1928 i Rosario, Argentina, avrättad den 9 oktober 1967 i La Higurea, Bolivia.
Läkare, revolutionär och författare.
I mitt arbetsrum har jag en affisch på ”Che” Guevara. Den är röd och svart och har varit i min ägo i snart 25 år. Varför? För att påminna mig om ett av de mest utdöda ord i dagens svenska, nämligen solidaritet.
Men, min kunskap om ”Che” Guevaras liv är relativt grund och sträcker sig till att han var kompis med Fidel Castro, var läkare, var för väpnad revolution, författare och att han avrättades i Bolivia. That´s it… liksom…
Självfallet har jag sett Walter Salles Dagbok från en motorcykel med Gael Garcia Bernal i huvudrollen och som handlar om hur läkarstuderande Ernesto Guevara blir medveten om orättvisorna i Sydamerika under en motorcykelfärd över kontinenten. Hans lösning är/var en socialistisk revolution.
Så det var med mycket nyfikna fingrar som första delen av Steven Soderberghs två filmer om Ernesto ”Che” Guevara stoppades in i blu-ray-spelaren.
I Che: Argentinaren, alltså del 1, får vi följa revolutionen på Kuba där ”Che” tillsammans med Fidel Castro störtar diktatorn Fulgenicio Batista. Regissören Steven Soderbergh rör sig här i två tidsplan – dels vad som ledde till att Batista störtades och del vad som hände under Fidel Castros första år vid makten. Det här gör filmen rejält rörig och man kastas handlöst från en krigande ”Che” till en FN-talande ”Che” som ledare för Kubas kommunistiska parti…
Det här gör Che: Argentinaren till ett rejält sömnpiller som ställer (nästan) orimligt höga krav på tittarens kunskaper om ”Che” och vad som hände på Kuba. Visst, Benicio Del Toro gör en grundmurad insats som ”Che” och med skägg och grön gerillamundering blir han nästan kusligt lik. Men, filmen är rörig, fragmentarisk och osammanhållen. Den spretar stundtals något fruktansvärt och man kan undra VAD det är Steven Soderbergh vill med att göra två filmer om ”Che”. Vad vill han berätta?
Visserligen brukar en bra bild förhöja upplevelsen av en film, men blu-ray-versionen av Che: Argentinaren är egentligen helt meningslös. Steven Soderbergh står både för regin och sköter kameran. Någon direkt lek med bild är det alltså inte tal om…
Del 2, det vill säga Che: Gerillaledaren, börjar där ”Che” tröttnar på att vara ledare för Kubas kommunistiska parti och serviceorgan åt Fidel Castro. ”Che” drar till Bolivia för att där hjälpa det Bolivianska folket att bli befriade från den USA-stödda presidenten René Barrientos. Det som gick så bra på Kuba går nu käpprätt åt fanders i Bolivia. ”Che” ses som utlänning och hela aktionen som en invasion från Kuba.
Här väljer Soderbergh en rak berättelse som egentligen är en enda lång väntan på avrättningen av ”Che”. Tråkig men enkel och betydligt lättare att följa än berättandet i första filmen.
Personligen tycker jag det finns vissa brister i Soderberghs filmer. Exempelvis var ”Che” i Guatemala och förde där Guzman till makten. Först därefter träffade han Fidel Castro. Så han var ingen gröngöling innan revolutionen på Kuba. Efter Kuba var ”Che” även i Kongo och Venezuela som gerillakrigare. Av och om detta berättas det knappt alls. ”Che” familj i Mexico berättas det bara om i förbifarten.
Visst kan man se Soderberghs filmer om ”Che”, men ha inte för stora förväntningar om en filmisk upplevelse…
ULF HJELTING

Inga kommentarer: