måndag 17 augusti 2009

Allas lika värde

Milk

1 2 3 4 5

Regi: Gus Van Sant.
I rollerna: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin, James Franco, Alison Pill, Victor Garber, Denis O´Hare, Diego Luna.

San Fransisco, året är 1972.
Harvey Milk (Sean Penn) har flytt framgång och pengar i New York för att leva tillsammans med pojkvännen Scott Smith (James Franco) i stadsdelen Castro i San Fransisco. När han öppnar fotoaffären Castro Camera möter han enbart motgångar. Varför? Därför att han öppet visar sin sexuella läggning.
Harvey blir förbannad och startar ett upprop bland stadens homosexuella om att stöda homosexuella affärsidkare. Snart är bollen i rullning och snart inbegriper uppropet så mycket mer. Det handlar om homosexuellas lika värde och snart tar Harvey steget in på en politisk karriär som bär som Stadshuset i San Fransisco.
Milk är baserad på Harvey Milks liv.
Att Sean Penn skulle göra en gestaltning av en av gayrörelsens förkämpar i San Fransisco var väl inte precis väntat. Han gestaltar Harvey Milk med en sådan övertygelse att Oscarsjuryn utdelade priset för Bästa manliga huvudroll till Penn.
Han gör en storartad insats, men… Milk är och förblir en berättelse om en del av den USA:s inrikespolitiska historia. Personligen hade jag inte hört talas om Harvey Milk innan filmen, men jag erkänner villigt – jag kan och vet inte allt.
Som film är Milk ett intressant historiskt dokument över en fascinerande människas liv. Ja, jag tycker faktiskt det även om jag är grundmurat heterosexuell, för filmen handlar om allas lika rätt att få vara, tänka och uttrycka sig som man vill. Och det utan att någon ska fördöma detta. Regissören Gus Van Sant har gjort utmärkta filmer som Drugstore Cowboy, Good Will Hunting och Finding Forrester, men även lågvattenmärken som usla Gerry med Matt Damon och Casey Affleck – en film som inte borde ha lämnat klippbordet.
Trots detta, eller kanske tack vare, är Gus Van Sant något av Hollywoods gullgosse och han får göra (nästan) precis som han vill och vilka filmer han vill.
Milk är dock en film av Gus Van Sant som bör ses.
ULF HJELTING

Inga kommentarer: