onsdag 19 augusti 2009

Baserade på…


Mankells Wallander Skulden
1 2 3 4 5

Mankells Wallander Kuriren
1 2 3 4 5

Mankells Wallander Tjuven
1 2 3 4 5

Regi: Leif Magnusson/ Stephan Apelgren.
I rollerna: Krister Henriksson, Lena Endre, Sverrir Gudnason, Nina Zanjani, Mats Bergman, Stina Ekblad, Douglas Johansson, Fredrik Gunnarson.

För mig är Kurt Wallander en enstöring som lyssnar på opera, dricker maltwhiskey och som inte har några större chefsegenskaper. En dotter finns också som är orolig för pappans hälsa och det sätt han lever sitt liv. Kurt Wallander har även en målande pappa som sitter i sin ateljé och sniffar målarfärg… Trots detta löser Kurt de mest invecklade mordgåtorna i Ystad med närområde.
Den Kurt Wallander som presenteras i Krister Henrikssons skepnad är chef, har pli på sina underordnade och är allt annat än en enstöring på jobbet. I de fyra filmer som jag sett existerar ingen målande far eller dotter. Däremot ”limmar” han på allmänne åklagaren Katarina (Lena Endre).
Visst, det står ”baserad på en historia av Henning Mankell” på framsidan av varje dvd-omslag, men frågan är hur löst dessa är baserade och på vilket sätt Henning Mankell delgivit dessa historier. Över en middag på en restaurang? Lite klotter på en servett?
Nåja…

I Mankells Wallander Skulden försvinner sexårige Albin spårlöst från förskolan. Allt bevis pekar på att en nyligen utsläppt pedofil är en skyldige. Men, bevisen är för grunda för att hålla och han släpps. Då reagerar några Ystadsbor och tar lagen i egna händer…
Skulden är en väl sammanhållen berättelse som har vissa poänger. Dock är den en ganska linjär historia utan några direkta överraskningar.

I Mankells Wallander Kuriren hittas en motorcyklist av en dagisklass på strandutflykt. Allt tyder först på att han tappat kontrollen på sin mc och kört ut över ett stup och kraschat på stranden. När Wallander och gänget upptäcker att den omkomna är en före detta roadracingstjärna ändrar de uppfattning. Särskilt som de hittar spår av heroin i hans ryggsäck.
Specialeffekter i svensk actionfilm är ju inte mycket att hurra över. Kuriren är inget undantag. Ska man filma ”hotta” mc-sekvenser så ska man också se till att fixa det. Som Kuriren är klippt och filmad hänger i varje fall jag mig upp mer på ytan än innehållet.

I Mankells Wallander Tjuven börjar grannarna i ett villaområde tröttna på alla inbrott. Tre grannar beslutar sig för att bilda ett medborgargarde. En natt stöter de på en polack med väskan full av verktyg och som är på väg ut från ett hus där han inte bor. De tre spöar bokstavligen skiten ur honom. Nästa dag anmäler hans fru honom som försvunnen. I hans mobiltelefon hittar Wallander bilder på en död kvinna invirad i plast…
Tjuven är en tät thriller, för att vara Wallander med Krister Henriksson, och här gör man ett försök att ha flera parallella handlingar som alla vävs samman. Ett försök som nästan lyckas.

Om inte Henning Mankell vore än av de bäst säljande författarna hos de tyska bokhandlarna så skulle dessa filmer aldrig existera. Den dag tyskarna inte vill ha detta så är det finito för Wallander i den här versionen.
ULF HJELTING

Inga kommentarer: