torsdag 3 september 2009

Intelligent absurt

Eli Stone säsong 1
1 2 3 4 5

Regi: Ken Olin/ Michael Schultz/Chris Misiano/ David Petrarca/Ron Underwood.
I rollerna: John Lee Miller, Natasha Henstridge, Loretta Devine, Matt Letscher, Sam Jaeger, James Saito, Julie Gonzalo, George Michael.


Å nej, inte en till tv-serie som utspelar sig i domstolsmiljö. Suck…
Vad är det som gör att amerikanska tv-producenter har en förkärlek till just den här typen av tv-serier?
Men… nä… nu står självaste George Michael på Eli Stones (John Lee Miller) vardagsrumsbord och sjunger låten Faith för full halls…
Det är då jag smälter som smör i solsken inför pilotavsnittet av Eli Stone. Något så fullständigt galet har jag inte sett på… ja, jag vet inte när eller någonsin.
Handlingen kretsar kring advokatbyrån Wethersby, Posner & Klein. De har som speciallitet att företräda stora nationella företag som milt uttryckt vill ”klämma till” den lilla människan. En bunt skitstövlar alltså. Där är Eli Stone en upcoming-man av stora mått. Han spås bland annat att vara arvtagare till hela byrån och han dejtar även chefens dotter. Eli är så att säga uppe i smöret. Han har allt och det han inte har tar han. Svinbra jobb, urläcker och intelligent flickvän (Natasha Henstridge) och pengar som gräs… men, det är då det händer.
Han ser och hör George Michael dansa och sjunga på sitt vardagsrumsbord. Eli tror han blivit knäpp, men när brodern, läkaren Nathan Stone (Matt Letscher), hittar en aneurysm i hjärnan får han en medicinskförklaring på sitt tillstånd. På svenska skulle vi säga artärbrock.
Detta artärbrock visar sig vara väldigt svårt att operera. Det finns 50 procent chans att Eli blir förlamad resten av livet eller att han i lindrigaste fall ”bara” mister talförmågan.
Eli börjar dra sig till minnes att hans far också hade ”syner” och nu börjar dessa syner leda Eli i vilka domstolsmål han tar sig an. Inte något som hans chef och advokatbyrå direkt gillar…
Eli Stone är en helt skruvad för att inte säga helt vrickad tv-serie.
Precis vad som helst kan hända och det händer också. Dubbeldäckare från Andra världskriget anfaller på väg till jobbet, flygande drakar passerar förbi på 34:e våningen under morgongenomgången av rättsfall, spårvagnar står parkerade i fikarummet och… mycket, mycket mer.
Enkelt förklarat är Eli Stone så långt det går att komma från trista rättegångsdramor som Lagens Änglar (L A Law), Law & Order och Ally McBeal.
Eli Stone är kul – riktigt kul.
Och ger mersmak!
Skicka hit säsong två!
Nu!
ULF HJELTING

Inga kommentarer: