onsdag 16 september 2009

En klassiker

The Rockford Files
Första säsongen

1 2 3 4 5

Regi: Richard T Heffron/ Lou Antonio/ Michael Schultz/ Russ Meyberry/ Alexander Grasshoff/ Jerry London/ Bernard L Kovalski.
I rollerna: James Garner, Noah Berry, Lindsay Wagner, James Woods, Abe Vigoda, Suzanne Somers, Ned Beatty, Robert Donley.

Fredagskvällarna på 70-talet bestod för mig av hamburgare med ketchup, nej ingenting annat och då menar jag ingenting, skuren i tärningar och läsk. Oftast trocadero.
Det var mitt ”fredagsmys”… och så fredagens deckare. Canon, Kojak, den där sheriffen som jag glömt namnet på eller Rockford.
Canon var fet och fin och körde med sina karateslag i nacken. Kojak sög alltid på en godisklubba. Den där sheriffen var bara helt lost och hade mustasch. Rockford? Ja… ärligt talat tyckte jag att han var en sorglig looser som aldrig riktigt lyckades med sina uppdrag.
Nu, mer än 30 år senare har första säsongen av The Rockford Files, eller Rockford tar över som tv-serien döptes till på svenska, släppts på dvd-box.
Och…det här är hur bra som helst!
25 avsnitt utspridda på sex dvd-skivor.
Det här är total 70-talsnostalgi med enorm kultvarning!
Han bor i en husvagn som han ideligen flyttar, fordringsägarna är honom hack i häl och kräver ständigt pengar – som han inte har, bilen är en Pontiac Firebird och han gillar inte våld. Till råga på allt är han nästan livrädd för vapen.
Vad han använder i stället? Sin rappa och vassa tunga givetvis…
Och så har han sin pensionerade pappa (Noah Berry) som sekreterare.
Fagra damer dräller det också av… inte sällan är de målsägare som engagerat honom.
En looser, men ändå en vinnare - den där Rockford.
Lite kul är att boxen inleds med pilotavsnittet av tv-serien – Backlash of the hunter – där Jim Rockfords (Jamed Garner) pappa Rocky inte spelas av Noah Berry utan av Robert Donley. Donelys vilda helskäggige fiskargubbe passade ganska illa i tv-serien och att han omedelbart byttes ut mot Noah Berry blev faktiskt ett lyft för hela tv-serien.
The Rockford Files är en tv-serie för alla som gillar antihjältar, sävligt berättande med innehåll, snabba bilar och 70-talet.
ULF HJELTING

Inga kommentarer: