fredag 4 september 2009

Åkermans genombrott

Watchmen
1 2 3 4 5

Regi: Zack Snyder.
I rollerna: Patrick Wilson, Jackie Earle Haley, Malin Åkerman, Billy Crudup, Matthew Good, Matt Frewer, Carla Gugino.

Äntligen har Alan Moores kultserie Watchmen blivit film.
Dock inte en karbonkopia och med små, mycket små skillnader.
I den tecknade serien gick det inte att undgå ironin och den skarpa samhällskritiken. I filmen gäller det att hänga med från första stund, annars finns det risk att vissa subtila och mycket viktiga detaljer missas.
Handlingsmässigt befinner oss i USA år 1985. President Nixon är omvald för tredje gången och håller på att ändra konstitutionen så han kan väljas igen. Till sin hjälp har han ett gäng superhjältar som går i regeringens ledband. De gör som de är tillsagda. Så har de gjort sedan Vietnamkriget… Några har dock valt att hoppa av och pensionera sig från superhjältejobbet. En lag ska snart träda i kraft där superhjältarna inte längre får gömma sig bakom masker. Tredje världskriget närmar sig… Det är då det börjar hända grejer.
Watchmen kan bli svenska Malin Åkermans definitiva genombrott i Hollywood och detta kan också innebära comebacken för Jackie Earle Haley. Han gör rollen som Rorschach alldeles fenomenalt bra.
Tyvärr finns det en tråkig detalj med denna blu-ray-utgåva av filmen och det är… att man inte märker så mycket av att det är blu-ray. Man häpnar INTE över den perfekta bilden eftersom den inte finns där. Skulle jag inte veta bättre så skulle jag ha trott att detta var dvd-utgåvan av filmen. Annars hade detta varit en given femma på betygsskalan.
Är man ett fan av Alan Moores Watchmen är filmen dock ett måste.
Ska man se filmen kan det dock vara en liten vägledning att i varje fall ha ögnat igenom serieboken.
ULF HJELTING


2 kommentarer:

Antichrister sa...

Jag har ju INTE läst boken. Vilket kan ses som väldigt underligt då jag jobbade på Aniara när den var som störst, men jag tyckte att filmen var intressant om än lite "sval"... helt klar sevärd dock.

Uffe sa...

Jag har boken. Du kan få låna.