måndag 12 april 2010

Relationer

Så olika
1 2 3 4 5

Regi: Helena Bergström.
I rollerna: Ingela Olsson, Anna Ulrika Ericsson, Philip Zandén, Johan Widerberg, Rolf Lassgård, Rikard Wolff, Johannes Bah Kuhnke, Nina Gunke, Siw Malmkvist, Fredrik Ohlsson, Dag Malmberg, Sarah Dawn Finer, Josephine Bornebusch, Arvingarna.


Det är en diger skara mycket välmeriterade skådespelare Helena Bergström lyckats ragga ihop till sitt andra försök som regissör. Läs bara rollistan ovan…
I Så olika möter vi de båda systrarna Lotta (Ingela Olsson) och Sanna (Anna Ulrika Ericsson). Lotta är nytillsatt som finansborgarråd i Stockholm och Sanna arbetar som tv-producent. Hennes senaste uppdrag är att ro i land ett nytt nöjesprogram direktsänt från Skansen. Där träffar hon djurskötaren Kristian (Johan Widerberg) och…
Lotta kämpar på med stadens finanser och försöker stoppa att ett nytt företagscentra förläggs till Stockholm och i stället se till att skolbarnen från mjölk att dricka till sin lunch.
Då träffar hon sin politiska motståndare Joel Adler (Philip Zandén) och…

Enkelt förklarat handlar Så olika om relationer och åter relationer. Och lite förälskelse och uppbrott.
Faktum är att jag personligen föredrar Helena Bergström bakom kameran än framför. Visst, filmen kan ses som en glättig feelgood-film, men det finns vissa detaljer som gör Så olika klart sevärd. Vilka detaljer? Nähä… nänä… det tänker jag inte avslöja får då försvinner själva spänningen med att se Så olika.
Pekpinnar finns givetvis och det är stundtals liiite för gulligt. Så mycket kan jag säga. Inte mer. Nope. Där får det vara slut med att avslöja handlingen.
Dock slås man över en sak när det gäller svensk film – allt verkar vara gjort med en mycket skral och stram budget. En budget som troligtvis motsvara en kaffekassa i Hollywood.
Om Helena Bergström kommer att regissera fler filmer? Ja, det kommer hon säkert att göra och med Colin Nutley som producent också.
Att Så olika släppts i blu-ray-formatet är ju kul, även om det inte tillför själva filmen något speciellt...
ULF HJELTING



Inga kommentarer: