onsdag 20 januari 2010

Pratigt värre…

Talking Woodstock
1 2 3 4 5

Regi: Ang Lee.
I rollerna: Demetri Martin, Dan Fogler, Henry Goodman, Jonathan Groff, Eugene Levy, Jeffrey Dean Morgan, Imelda Stauton, Emil Hirsch, Liev Schreiber.


Den som förväntar sig en massa maffiga konsertbilder från musikhistoriens kanske mesta kända festival har valt hel fel film.
Talking Woodstock är precis vad titeln föreskriver – pratigt värre…
Filmen bygger på Elliot Tabers självbiografiska roman om inredningsarkitekten med drömmar som inte lyckas ta sig bort från föräldrarnas motell.
Motellets ekonomi är allt annat än bra och när Elliot (Demetri Martin) får höra att några ungdomar letar en plats för en utomhuskonsert erbjuder han dem plats på gärdet i närheten av motellet. Hans plan är att kunna få in lite extra pengar på uthyrning av både rum och gärde.
Föga anar han vad som komma skall och när det formligen börjar välla in ungdomar från USA:s alla hörn bryter ett smärre kaos ut…

Frågar man idag hur många det var som besökte Woodstock så lär det vara ett par miljoner som hävdar att de var där. Hur många det var i verkligheten? Kanske en halv miljon… innan stängslet runt festivalen rasade.
Regissören Ange Lees Talking Woodstock är tyvärr en av hans svagare filmer och den attraherar i princip bara de som sett Michael Wadleighs Oscarsbelönade konsertfilmen.
Eller de som är extremt intresserade av vad som hände bakom kulisserna på Woodstock.
Personligen saknar jag både musiker och musik i Talking Woodstock… tänk Woodstock utan en ton Jimi Hendrix. Snudd på utvisning där…
Hur filmen har kunnat bli nominerad till Gulpalmen i Cannes är för mig en gåta.
Kanske beror det på Liev Schreiber i rollen som transan Vilma.
ULF HJELTING

Inga kommentarer: