onsdag 29 juli 2009

Nördigt värre

Fanboys

1 2 3 4 5

Regi: Kyle Newman.
I rollerna: Sam Huntington, Chris Marquette, Dan Fogler, Jay Baruchel, Kristen Bell, Danny Trejo, Billy Dee Williams, William Shatner, Carrie Fischer, Ethan Suplee, William Katt.

Hur klär man sig bäst på Halloween 1998?
Frågar man Linus (Chris Marquette), Hutch (Dan Fogler) och Windows (Jay Baruchel) är det givetvis som Darth Vader och två stormtroopers. Vad annars?
När de störtar in på Halloween-festen viftandes med sina ljussablar har tiden stått still sedan 1983 och Star Wars: Episode VI – The return of the Jedi. Som Star Wars-fans är de svältfödda och givetvis kan de allt, precis allt om filmerna, om figurerna, om rymdskeppen, om… ja, precis allt som har att göra med Star Wars.
På festen är även deras gamle kompis Eric (Sam Huntington). Han jobbar på sin fars bilfirma och har lagt alla planer på att bli serietecknare i skrivbordslådan. De har inte setts på länge och han vill inte erkänna att han egentligen också innerst inne är ett Star Wars-fan.
Några månader senare rusar Linus och Windows in på bilfirman där Eric jobbar. Hutch är sjuk. Väldigt sjuk och om några månader kommer Star Wars: Episode I: The phantom menace att ha premiär. Hutch kommer inte att finnas då.
Vännerna hittar bara en utväg. De ska storma George Lucas stora farm – Skywalker Farm i Kalifornien och helt enkelt stjäla en kopia av filmen.
Fanboys är formligen späckad av nördiga referenser, inte bara till Star Wars, utan även till Star Trek, Blade Runner, Indiana Jones, Terminator och… ja… alla sci-fi-filmer du kan tänka dig. Och några till…
Filmen påminner en hel del om tv-serien Big Bang Theory.
Men… detta är en film för de redan frälsta fansen. Tyvärr.
Kul att både Carrie Fischer och Billy Dee Williams gör gästspel. Måste vara ”godis” för fansen med prinsessan Leia och Lando Calrissian… Någon som minns William Katt? Han med rymddräkten som inte riktigt ville lyda? Han provspelade faktisk för rollen som Luke Skywalker men det gick ju som det gick…
Personligen envisas jag, i vanliga fall, med att använda det svenska Stjärnornas Krig, men så gillar jag faktiskt Star Trek mer…
ULF HJELTING

Inga kommentarer: