tisdag 21 juli 2009

En ung Jodie Foster


Den lilla flickan i huset vid vägens slut

1 2 3 4 5

Regi: Nicholas Gessner.
I rollerna: Jodie Foster, Martin Sheen. Alexis Smith, Mort Shuman, Scott Jacoby.

Rynn (Jodie Foster) är nyligen inflyttad i en liten amerikansk småstad. Tillsammans med sin pappa hyr hon ett litet hus. Han skriver poesi och låser in sig i sitt arbetsrum när han vill arbeta ifred.
Just den här kvällen fyller hon 13 år och har bakat en tårta. Detta är också Halloween-kvällen och grannen Frank Hallet (Martin Sheen), son till Mrs Hallet (Alexis Smith) som de hyr huset av, tittar förbi med sina barn för lite ”trick or treat”.
Frågan är bara…. om Rynns pappa verkligen sitter i sitt arbetsrum och arbetar. Eller gör han något annat? Varför är han aldrig hemma när poliskommissarie Miglioriti (Mort Shuman) tittar förbi och varför får inte Mrs Hallet hämta sina syltburkar i källaren?
Den lilla flickan i huset vid vägens slut spelades in samma år som Taxi Driver och Bugsy Malone. Det vill säga 1976. Filmen är en fascinerande thriller som nästan uteslutande utspelar sig i vardagsrummet till huset som Rynn och hennes pappa hyr. Lite av ett klassiskt kammarspel som ganska enkelt skulle kunna förvandlas till teaterpjäs.
Här ser vi även en ung Martin Sheen som den mer än slemmiga grannen Frank. Den lilla flickan i huset vid vägens slut gjordes alltså två år innan han medverkade i Coppolas kultklassiker Apocalypse Now.
Visst har filmen 32 år i bagaget och berättartempot är kanske inte det mest rappa, men… det är just det som gör den här filmen så bra. Regissören Nicholas Gessner låter tittaren landa i berättelsen och ger historien chans att utvecklas.
Filmen är baserad på Laird Koenigs roman med samma namn.
ULF HJELTING

Inga kommentarer: