lördag 25 juli 2009

Dag två i Frövi

Fredag.
Frövi.
Dags för blues.
Så har då den ”riktiga” bluesfestivalen dragit igång.
Tyvärr drog dagen iväg alldeles och klockan hann passera 20 innan jag infann mig på Prästryggens camping och powertrion Bie Blues Band. Bandet har funnits sedan 2007. Bandet består av Stefan Ejnarsson gitarr och sång, Uffe Hellqvist bas och sång och Paul Nilsson trummor.
Det är aldrig kul att spela på en scen när det fortfarande är dagsljus och publiken inte riktigt har hunnit infinna sig. Bie Blues Band lät allt bättre ju längre framträdandet varade och när de hade fått upp ångan både på sig själva och publiken var det dags för sista låten.
Skulle vilja se detta band på en liten rockklubb. Då kan de säkert åstadkomma storverk.
Ian Siegal var egentligen kvällens huvudattraktion, men… han bröt benet för några dagar sedan och kunde helt enkelt inte uppträda.
Då är det inte så mycket att göra som konsertarrangör och Flashboda fick blixtinkalla Göran Wiklund med band. Och… ja… Göran sjunger helt okej och fixar att spelar bas samtidigt. Stoffe Sundlöf sitter bakom trummorna, men… bandet består också av en gitarrist och en pianist som inte är i närheten av att vara i musikalisk nivå Stoffe eller Göran. Tyvärr. Det här måste vara ett av de sämre bluesbanden som stått på Flashbodas scen och jag vet att det bara i Örebro finns en handfull bluesband som hade gjort bättre ifrån sig än Göran och gänget.
Lazy Roosters kallas allmänt för Bergslagens bästa bluesband med bland annat en vinst i Scandinavian Blues Contest 2008 i bagaget. Influenserna känns igen från exempelvis Anson Funderburgh och Fabulous Thunderbirds. Det som driver framåt i bandet är Kjell Stores gitarrspel och Kent Liljendahls munspel och sång. Basisten Per Stenmark och trummisen Kenth Olsson lägger grunden för Kjells och Kents soloutflykter. Kompetent blues men… de faller i samma fälla som många andra bluesband och spelar alldeles för likartade låtar. Lite mer variation tempo vore inte helt fel.
Christian Dozzler kommer ursprungligen från Österrike. Munspelare och pianist som numera bor i Texas. Dozzler måste vara en av världens längsta bluesmusiker. Uppskattningsvis en bit över tvåmeter lång och grabbarna i Lazy Roosters, som fick agera kompmusiker, såg ut som pygméer i jämförelse med den väldige Dozzler.
Christian Dozzler med Lazy Roosters var utan jämförelse kvällens absolut bästa bluesakt.Personligen hade jag kanske sett en lite större spridning genremässigt bland fredagens bluesband. Nu blev de lite lika varandra. Blues är ju en genre som spänner från countryliknande blues till att nästan tangera hårdrock.
Nu tar vi sikte mot lördagen och festivalens tredje dag.

Inga kommentarer: