fredag 31 juli 2009

Platt och ointressant

JAG säsong fem

1 2 3 4 5

Regi: Alan J Levi/ Jeannot Szwarc/ Greg Beeman/ Alan Myerson.
I rollerna: David James Elliot, Catherine Bell, John M Jackson, Patrick Labyorteaux, David Barrera, Corbin Bernsen, Michael Brandon.

Säsong fem inleds med att Harm (David James Elliot) fortsätter som stridpilot efter att hans ögon blivit bättre. Det var ju ursprunget till varför han började på JAG – att ögonen inte fixade mörkerseende och att han därför fick sluta som pilot.
Med detta har alltså manusförfattarna glidigt förbi seriens ursprungliga idé.
JAG eller På heder och samvete, som tv-serien döpts till i Sverige, är ett av TV3:s flaggskepp och säsong fem finns nu som dvd-box. Tv-serien fick ett avslut 2005 efter tio säsonger och säsong fem är från 1999.
Säsongen haltar rejält med Harm som stridspilot och det dröjer inte många avsnitt så är han också tillbaka på JAG.
Tv-serier brukar ju vinna på dvd-boxens format. Man kan exempelvis välja själv hur många avsnitt man vill se och när. På heder och samvete vinner inte som dvd-box. Hela säsongen stampar i ett vakum och ingenting engagerar riktigt. Serien saknar humor och distans till sig själv. På heder och samvete är helt enkelt en tv-serie som tar sig själv på för mycket allvar och därmed faller allt.
Präktigt är sällan kul.

ULF HJELTING

torsdag 30 juli 2009

Samtidigt

Slottsfesten och Putte i Parken.
Det är som det brukar vara.
Först händer ingenting, sedan nada, efter det… intet och… så händer allt på en gång.
Att NA inte rapporterade från Flashboda Rock- och Bluesfestival är väl helt i linje med den nya ledningen för Nöje – och Kultur. De bryr sig helt enkelt inte om kulturyttringar i närområdet. Det är bara att beklaga, men anställer man ”folk” som inte kan eller vill något så blir det som det blir…
På den här bloggen kommer du ALLTID att läsa om grejer som händer i din direkta närhet. I varje fall om du bor i Örebro med omnejd.
Den här veckan är det fullmatat med aktiviteter både i Örebro och Karlskoga.
Slottsfesten har bland annat Mats Ronander, Big Deal och Rebecka Törnqvist och en bunt dansband på menyn.
Putte i Parken har bland annat Bob Hund, Ulf Lundell, A Camp, Thåström, Melody Club, Sahara Hotnights, Backyard Babies, Millencolin och Moneybrother på spellistan.
Båda ”festivalerna” pågår från onsdag till lördag.
Tyvärr kommer jag troligtvis inte att kunna göra annat än att titta in en stund på Slottsfesten under dagtid.
Försöker satsa på en lunch på Slottsfesten med barnen under morgondagen.
Återkommer med rapport.
Sedan har jag info om ett nytt musikställe med liveband som kommer att öppna inom en mycket snar framtid. Tog en fika med ägaren i förrgår. Jo, det är centralt, mycket centralt i Örebro och inriktningen kommer att vara liveband. Vem? Det är en gammal räv i branschen som… ”vet vad flugorna dör utav”, som är på gång igen.
Säger inte mer. Just nu. He he…

onsdag 29 juli 2009

Nördigt värre

Fanboys

1 2 3 4 5

Regi: Kyle Newman.
I rollerna: Sam Huntington, Chris Marquette, Dan Fogler, Jay Baruchel, Kristen Bell, Danny Trejo, Billy Dee Williams, William Shatner, Carrie Fischer, Ethan Suplee, William Katt.

Hur klär man sig bäst på Halloween 1998?
Frågar man Linus (Chris Marquette), Hutch (Dan Fogler) och Windows (Jay Baruchel) är det givetvis som Darth Vader och två stormtroopers. Vad annars?
När de störtar in på Halloween-festen viftandes med sina ljussablar har tiden stått still sedan 1983 och Star Wars: Episode VI – The return of the Jedi. Som Star Wars-fans är de svältfödda och givetvis kan de allt, precis allt om filmerna, om figurerna, om rymdskeppen, om… ja, precis allt som har att göra med Star Wars.
På festen är även deras gamle kompis Eric (Sam Huntington). Han jobbar på sin fars bilfirma och har lagt alla planer på att bli serietecknare i skrivbordslådan. De har inte setts på länge och han vill inte erkänna att han egentligen också innerst inne är ett Star Wars-fan.
Några månader senare rusar Linus och Windows in på bilfirman där Eric jobbar. Hutch är sjuk. Väldigt sjuk och om några månader kommer Star Wars: Episode I: The phantom menace att ha premiär. Hutch kommer inte att finnas då.
Vännerna hittar bara en utväg. De ska storma George Lucas stora farm – Skywalker Farm i Kalifornien och helt enkelt stjäla en kopia av filmen.
Fanboys är formligen späckad av nördiga referenser, inte bara till Star Wars, utan även till Star Trek, Blade Runner, Indiana Jones, Terminator och… ja… alla sci-fi-filmer du kan tänka dig. Och några till…
Filmen påminner en hel del om tv-serien Big Bang Theory.
Men… detta är en film för de redan frälsta fansen. Tyvärr.
Kul att både Carrie Fischer och Billy Dee Williams gör gästspel. Måste vara ”godis” för fansen med prinsessan Leia och Lando Calrissian… Någon som minns William Katt? Han med rymddräkten som inte riktigt ville lyda? Han provspelade faktisk för rollen som Luke Skywalker men det gick ju som det gick…
Personligen envisas jag, i vanliga fall, med att använda det svenska Stjärnornas Krig, men så gillar jag faktiskt Star Trek mer…
ULF HJELTING

söndag 26 juli 2009

Besöksräknaren

Funkar inte alls. Fanken också!
Ska fixas, men inte just nu...

Dag tre i Flashboda

Älgkebab.
Eller viltwook som den officiellt måste kallas.
Varför?
Någon petimäter påpekade för några år sedan att älg inte kan vara kebab.
Personligen äter jag dessa älgk… viltwookar med god aptit. De är liksom ett måste när man är i Frövi. Undrar om de finns att köpa annars också? Något gatukök som har dessa kryddiga tingestar i sitt utbud? Skulle säkert göra succé… receptet mottages med glädje.
Denna lördag anlände jag precis när Howlin´ Hawk & the Leftovers intog scenen. Ståbas och 50-tals rockabillyliknande blues är inte riktigt min stil, men Howlin´ Hawk sjöng och lirade gitarr helt okej.
Tog några bilder och sjönk in i en kryddig viltwook samtidigt som jag lyssnade med ett halvt öra på bandet.
Sedan kom kvällens överraskning och festivalens i särklass bästa bluesakt detta år – Kellie Rucker & Pelle Lindberg Band. Kellie Rucker sjunger som en hes Bonnie Tyler och spelar munspel som en Louise Hoffsten på lekfullt spelhumör. Tung blues i gränslandet till rock med mycket gitarr och illsket munspel. Gitarristen Pelle Lindberg kanske ser ut som en gymnasielärare, men han spelar gitarr utan att be om ursäkt och influenserna från gitarrister som Johnny Winter, Stevie Ray Vaughan och Jimi Hendrix märks tydligt. Rått och med häng!
Tyvärr är det ju ganska ont om tjejer inom bluesmusiken. Det är bara att hoppas att Kellie Rucker har vägarna förbi Örebro med omnejd igen. Snart!
Gitarristen Mason Ruffner stod det att läsa om i Guitar Player och Guitar World i mitten och slutet av 80-talet. Då var han omskriven som en av världens bästa gitarrister. Sedan dess har han spelat med ”Gud och alla människor”. Bland annat på fem plattor med Bob Dylan. Mason Ruffners skivdebut 1985 producerades exempelvis av Rick Derringer…
Mason Ruffner besitter den där sällsynta förmågan att spela gitarr utan att vara förutsägbar. Man vet aldrig var han kommer att ta vägen i ett gitarrsolo och han vågar också låta en ton ebba ut i kontrollerad feedback. Samtidigt kan han i nästa låt fingerplocka i bästa Mark Knopfler-stil. Sedan använde han en univibe och det har jag inte hört sedan Hjälmar´n brann senast… läckert och inte så lite Hendrix-influerat. Mason Ruffner är helt klart en av de bättre gitarristerna som gästat Flashboda Rock- och Bluesfestival.
Hela festivalen avslutades med The Refreshments. Okej, jag kan förstå varför, även om det är ett band som jag i vanliga fall undviker så mycket som möjligt. De är helt enkelt tråkiga och mainstream. ”Svensson”-rock utan nerv. Men The Refreshments drar folk och jag kan förstå att man vill ha in lite kosing i kassan för att på så sätt kunna bjuda på bra musik.
Det finns grovt sett två kategorier människor som besöker en festival som den på Prästryggens camping. 1: de som vill lyssna på musik. 2: de som vill festa och enbart har musik som en bakgrund och ursäkt för att få festa.
Den sist nämnda kategorin festivalbesökare kan inte heller skilja mellan en bastuba och en triangel. Och… de gillar The Refreshments.
Visst, The Refreshments kan spela, men… det är så snubblande nära dansband det går att komma och musiken är i total avsaknad av allt vad nerv heter.
The Refreshments fick i år stå för ”rock” i Flashboda Rock- och Bluesfestival.
Nu inväntar vi med spänning nästa års festival och vad den kan bjuda på.


lördag 25 juli 2009

Dag två i Frövi

Fredag.
Frövi.
Dags för blues.
Så har då den ”riktiga” bluesfestivalen dragit igång.
Tyvärr drog dagen iväg alldeles och klockan hann passera 20 innan jag infann mig på Prästryggens camping och powertrion Bie Blues Band. Bandet har funnits sedan 2007. Bandet består av Stefan Ejnarsson gitarr och sång, Uffe Hellqvist bas och sång och Paul Nilsson trummor.
Det är aldrig kul att spela på en scen när det fortfarande är dagsljus och publiken inte riktigt har hunnit infinna sig. Bie Blues Band lät allt bättre ju längre framträdandet varade och när de hade fått upp ångan både på sig själva och publiken var det dags för sista låten.
Skulle vilja se detta band på en liten rockklubb. Då kan de säkert åstadkomma storverk.
Ian Siegal var egentligen kvällens huvudattraktion, men… han bröt benet för några dagar sedan och kunde helt enkelt inte uppträda.
Då är det inte så mycket att göra som konsertarrangör och Flashboda fick blixtinkalla Göran Wiklund med band. Och… ja… Göran sjunger helt okej och fixar att spelar bas samtidigt. Stoffe Sundlöf sitter bakom trummorna, men… bandet består också av en gitarrist och en pianist som inte är i närheten av att vara i musikalisk nivå Stoffe eller Göran. Tyvärr. Det här måste vara ett av de sämre bluesbanden som stått på Flashbodas scen och jag vet att det bara i Örebro finns en handfull bluesband som hade gjort bättre ifrån sig än Göran och gänget.
Lazy Roosters kallas allmänt för Bergslagens bästa bluesband med bland annat en vinst i Scandinavian Blues Contest 2008 i bagaget. Influenserna känns igen från exempelvis Anson Funderburgh och Fabulous Thunderbirds. Det som driver framåt i bandet är Kjell Stores gitarrspel och Kent Liljendahls munspel och sång. Basisten Per Stenmark och trummisen Kenth Olsson lägger grunden för Kjells och Kents soloutflykter. Kompetent blues men… de faller i samma fälla som många andra bluesband och spelar alldeles för likartade låtar. Lite mer variation tempo vore inte helt fel.
Christian Dozzler kommer ursprungligen från Österrike. Munspelare och pianist som numera bor i Texas. Dozzler måste vara en av världens längsta bluesmusiker. Uppskattningsvis en bit över tvåmeter lång och grabbarna i Lazy Roosters, som fick agera kompmusiker, såg ut som pygméer i jämförelse med den väldige Dozzler.
Christian Dozzler med Lazy Roosters var utan jämförelse kvällens absolut bästa bluesakt.Personligen hade jag kanske sett en lite större spridning genremässigt bland fredagens bluesband. Nu blev de lite lika varandra. Blues är ju en genre som spänner från countryliknande blues till att nästan tangera hårdrock.
Nu tar vi sikte mot lördagen och festivalens tredje dag.

fredag 24 juli 2009

Frövi torsdag

Så var första kvällen i Frövi avklarad.
Hårdrock på schemat.
Regn och rusk framför scenen.
Uppskattningsvis hade drygt tvåhundratalet åskådare anlänt till Flashboda Rock- och Bluesfestival när Örebrobandet Motherlode äntrade scenen. Klockan hade passerat nio på kvällen. Kvar från originalsättningen är Sonny och Tom. Kanske var det lite lite ringrostigt, men ack vad det glimrade till emellanåt. Stundtals var det som 1987 igen. De nya låtarna visade dock att tiden inte hade stått stilla och att ”gubbsen” fortfarande kan utvecklas musikaliskt. Frågan är hur långt de kan nå med nya plattan? Håller en tumme för att de finns med på Sweden Rock nästa år och rockar arschlet av alla kidsen… Dags för Tom att flåsa John Norum i nacken vad det gäller ”bäst-på-hårdrocksgura-i-Sverige”. Dregen är för länge länge sedan distanserad. Kan man bara posera och inte leverera ska man inte lira gitarr! Motherlode levererade i torsdags. Dock saknade jag Rundströms bas och Bengts trummor, men så är jag också en gammal stofil som varit med sedan bandet framträdde på fritidsgården i Haga eller var det Brickbacken… på stenåldern var det i varje fall…
Bonafide. Ja… vad finns att säga efter torsdagens konsert?
De är hur bra som helst helt enkelt!
Närmast snuskigt bra!
Pontus Snibb har en rockröst utan motsvarighet i Sverige och han spelar gitarr med en så självklar ackuratess att det nästan ser löjligt enkelt ut. Sticky Bomb bakom trummorna och basisten Micke Nilsson ger bandet tyngd att luta sig mot, vilket ger gitarristen Mikael Fässberg rejält utrymme att leka på.
De som inte gillar riffbaserad, tight och tung hårdrock i AC/DC: s anda har ingenting att hämta hos Bonafide. Alla vi andra bara står och ler fånigt och kan inte låta bli att gunga med. Vore man lite mer våghalsig och mindre jantelagsstyrd skulle en stund luftgitarrande vara på sin rätta plats. Pontus Snibb gav sig också ut i publiken i en snabb soloräd under kvällens sista låt. I mitt tycke är Bonafide det absolut bästa bandet som hittills har uppträdda någonsin under en Flashbodafestival. Hoppas festivalledningen har den goda smaken att låta bandet komma tillbaka nästa år igen.












torsdag 23 juli 2009

Festivaldags i Frövi

I kväll torsdag drar Flashboda Rock- och Bluesfestival igång på Prästryggens camping i Frövi. Nyhet för året är att festivalen nu är tre dagar lång. Torsdagen går i hårdrockens tecken med band som My Endless Wishes, Degreed, Motherlode och Bonafide.
Vi kan med andra ord se fram emot en kväll med fläskiga gitarrer!
Torsdagens festivalkväll är dessutom alkoholfri…
My Endless Wishes kommer från Lindesberg och har bland annat turnerat i Ukraina. Debutplattan heter Never Walk Alone och ska finnas rykande het hos närmaste skivmånglare.
Degreed kommer från Kopparberg och Stockholm och i bandet ingår Idol-Robin Ericsson med broder Mats.
Motherlode behöver knappast någon närmare presentation. Bandet har funnits sedan 1982 och turnerat Jorden runt, bland annat som förband till Magnum. Det har pratats om en ny platta en tid nu och den lär vara på gång för att släppas under 2009.
Bonafide ÄR Sveriges svar på AC/DC. Tung, riffbaserad och intelligent rock. Sångaren och gitarristen Pontus Snibb låter stundtals som en ung Bon Scott. Sticky Bomb från Wilmer X sitter bakom trummorna, Mikael Fässberg sköter sologitarren och Micke Nilsson basen.



Personligen såg jag bandet förra året på Cloetta Arena i Linköping som förband till Europe och Deep Purple och Bonafide var definitivt inte sämst den kvällen...

tisdag 21 juli 2009

Levande legendar

M. A. Numminen... behövs det sägas något mer?
Den levande legendaren spelar i morgon onsdag under bar himmel på KulturhusTaket i Stockholm (Sergels Torg givetvis). Allt arrangerat av klubben Kompledigt.
Herr Numminen har hunnit fylla 69 år och sjunger fortfarande på sitt oefterhärmeliga sätt.
Vem kan glömma "Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dig" eller hans tonsättning av Wittgensteins texter?
M. A.?
Står för Mauri Antero om någon undrar...


Yta utan djup

Underworld: rise of the lycans

1 2 3 4 5

Regi: Patrick Tatopoulos.
I rollerna: Michael Sheen, Kate Beckinsale, Bill Nighy, Shane Brolly, Tania Nolan, Jared Turner.

Det här är den tredje filmen i trilogin om Underworld – en värld som befolkas av vampyrer och varulvar.
Och… tyvärr… också den klart sämsta av de tre.
Underworld: rise of the lycans är också vad man brukar kalla en prequel – det vill säga att handlingen i filmen utspelar sig innan den första filmen.
Filmen handlar på så sätt mest om Lucian (Michael Sheen) och mindre om Selene (Kate Beckinsale) vilket gör att man måste vara uppdaterad på mytologin om Underworld innan man ser Underworld: rise of the lycans. Annars blir filmen totalt obegriplig…
Jag har visserligen både sett och recenserat de båda föregångarna, men… jag känner mig stundtals helt lost i handlingen och blir både förvirrad och stundtals förbannad över regissören Patrick Tatopoulos totala inkompetens i att kunna berätta en historia.
Scenografin må vara hur bra som helst och de blågråmättade färgtonerna från de föregående filmer känns igen, men… filmen är i det närmaste en total katastrof.
Visserligen är detta blu-ray-versionen av filmen, men inte ens en toppenbild kan rädda den här smörjan.
ULF HJELTING

En ung Jodie Foster


Den lilla flickan i huset vid vägens slut

1 2 3 4 5

Regi: Nicholas Gessner.
I rollerna: Jodie Foster, Martin Sheen. Alexis Smith, Mort Shuman, Scott Jacoby.

Rynn (Jodie Foster) är nyligen inflyttad i en liten amerikansk småstad. Tillsammans med sin pappa hyr hon ett litet hus. Han skriver poesi och låser in sig i sitt arbetsrum när han vill arbeta ifred.
Just den här kvällen fyller hon 13 år och har bakat en tårta. Detta är också Halloween-kvällen och grannen Frank Hallet (Martin Sheen), son till Mrs Hallet (Alexis Smith) som de hyr huset av, tittar förbi med sina barn för lite ”trick or treat”.
Frågan är bara…. om Rynns pappa verkligen sitter i sitt arbetsrum och arbetar. Eller gör han något annat? Varför är han aldrig hemma när poliskommissarie Miglioriti (Mort Shuman) tittar förbi och varför får inte Mrs Hallet hämta sina syltburkar i källaren?
Den lilla flickan i huset vid vägens slut spelades in samma år som Taxi Driver och Bugsy Malone. Det vill säga 1976. Filmen är en fascinerande thriller som nästan uteslutande utspelar sig i vardagsrummet till huset som Rynn och hennes pappa hyr. Lite av ett klassiskt kammarspel som ganska enkelt skulle kunna förvandlas till teaterpjäs.
Här ser vi även en ung Martin Sheen som den mer än slemmiga grannen Frank. Den lilla flickan i huset vid vägens slut gjordes alltså två år innan han medverkade i Coppolas kultklassiker Apocalypse Now.
Visst har filmen 32 år i bagaget och berättartempot är kanske inte det mest rappa, men… det är just det som gör den här filmen så bra. Regissören Nicholas Gessner låter tittaren landa i berättelsen och ger historien chans att utvecklas.
Filmen är baserad på Laird Koenigs roman med samma namn.
ULF HJELTING

NCIS säsong fem

1 2 3 4 5

Regi: Thomas J Wright/ Martha Mitchell/ Dennis Smith/ Terrence O´Hara
I rollerna: Mark Harmon, Michael Weatherly, Cote de Pablo, Pauley Perrette, Sean Murray, Lauren Holly, David McCallum.


I säsong fem av NCIS har det mesta fallit på plats. Karaktärerna har tagit form och skådespelarna har hittat hem i sina roller. Samspelet stämmer nästan perfekt hela säsongen igenom…
Exempelvis kör DiNozzo (Michael Weatherley) ständigt med sina mer än nördigt introverta filmhänvisningar och kriminalteknikern Abby Sciuto (Pauley Perrette) närmast inhalerar innehållet i gigantiska kaffemuggar. Sedan är det alltid kul att se David ”Illya Kuryakin” McCallum i rollen som obducenten/rättsläkaren Donald ”Ducky” Mallard.
Den nästan familjära tonen i jargongen mellan tv-seriens karaktärer och det underhållande småbusandet dem emellan är det som gör NCIS sevärd.
Man kan kanske tycka att antalet brott som begås inom den amerikanska flottan borde vara begränsat, men… manusförfattarna är riktigt uppfinningsrika i NCIS (till skillnad från exempelvis den snarlika tv-serien JAG). I säsong fem far vi bland annat över den amerikanska kontinenten ett antal gånger och Irak får också besök.
Nej, nog med spoilers…
Men, bör kanske klarlägga, detta är ingen tv-serie jag följer på tv. NCIS är en tv-serie som vinner på dvd-boxens format och möjligheten att man kan se fler avsnitt i följd.
ULF HJELTING

onsdag 15 juli 2009

Nystart

Dags för nya tag med bloggandet.
Kanske berättar jag vad som hänt under tiden... kanske gör jag det inte...
Men en sak är säker - det är här du kommer att läsa om nya filmer och konserter.
Återkommer...
Eller som en känd byggherre i Örebro brukar säga: "Snart klart".