torsdag 1 juli 2010

Kuslig

Shutter Island
1 2 3 4 5

Regi: Martin Scorsese.
I rollerna: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams, Jackie Earle Haley, Elias Koteas.

Dennis Lehanes roman Shutter Island eller Patient 67, som den heter på svenska, tillhör en av de absolut största läsupplevelserna detta årtusende. En mer komplex historia är svår att hitta och det finns minst fem olika tolkningsnivåer om kriminalkommissarie Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) förehavanden vid mentalsjukhuset för psykiskt sjuka brottslingar på ön Shutter Island.
Första reaktionen över att boken skulle bli film blev ett typiskt närkingskt ”Det går aldriii”. Detta just med tanke på den komplexa historien med ett flertal mycket sammansatta drömsekvenser och lite annat som jag inte tänker avslöja i den här recensionen. Även om det nu blev en regissör som Martin Scorsese så skulle det krävas underverk för att lyckas bildsätta Lehanes roman.
Att filmatisera en roman är aldrig lätt. Dels beroende på att det handlar om helt olika berättelseformer och dels har varje läsare just har sin speciella ”film” över vad som utspelar sig i boken.
Här har Martin Scorsese dock lyckats till 100 procent. Shutter Island är precis som jag upplevde boken – samma känsla, samma atmosfär. Visserligen har vissa saker i boken utelämnats och några saker har tillförts men enbart av dramaturgiska orsaker. Komplexiteten från boken har bevarats ypperligt och slutet är precis lika tvetydligt som i boken. Shutter Island är ingen film för de som enbart ser film som ett tidsfördriv att umgås till, sitta och snacka, sms, eller andra idiotiska aktiviteter. Den här filmen kräver absolut koncentration och närvaro. Allt för att få största behållning och upplevelse av filmen.
ULF HJELTING


2 kommentarer:

f i f f i sa...

MEN, vilken bra film!!
Dock ingen film att se om. På det sättet är den lite som Sjätte sinnet.

Uffe sa...

Filmen är bra. Boken ännu bättre. Ingen film att se igen? Jodå... det skulle jag nog vilja påstå att man visst kan och även bör göra. Shutter Island är en så komplex film att det är lätt att missa en detalj här och där...