tisdag 6 juli 2010

Herre jisses…

FOOD, inc.
1 2 3 4 5

Regi: Robert Kenner.
I rollerna: Gary Hirshberg, Michael Pollan, Troy Rush, Joel Salatin, Eric Schlosser.

Vad innehåller vår mat? Den vi köper i snabbköpet?
Hur föds kor, grisar och kycklingar egentligen upp?
Maltodextrin… är vad för något? Finns det naturligt?
I dag föder man upp en kyckling som är dubbelt så stor på hälften av tiden mot på 50-talet. Frukter som äpplen och apelsiner har idag 40 procent mindre andel vitaminer än i början av 1900-talet…
Regissören Robert Kenner och författarna Kim Roberts och Elise Pearlsteins dokumentär om den amerikanska matindustrin är chockande. Här får vi veta att en gröda som majs finns i stort sätt i allt vi äter, om inte så i varje fall som en del av en kemisk tillsats. Vi får också veta att en… EN… hamburgare innehåller delar från mer än 180 olika djur. Dock inte alltid ko…och e-colibakterier finns i allt från kött till sallad….
FOOD, inc. är en nästan kväljande upplevelse där nästkommande middag garanterat sätter sig på tvären i halsen. Om någon blir vegetarian efter att ha sett den här filmen så… ja, jag skulle inte bli förvånad.
Är verkligen allt som sägs i filmen sant?
Om detta stämmer så håller vi sakta men säkert på att förgifta oss själva. Mänskligheten behöver ingen atombomb för att utrota sig. Det gör matindustrin åt oss…
Är det vettigt att behöva tvätta kött med klorin för att döda e-colibakterier, när det som behövs är att korna får beta gräs en vecka istället för att äta kraftfoder innan slakten för att sänka andelen e-colibakterier med över 90 procent?
Eller bonden som slaktar kycklingar under rinnande vatten utomhus. Där klagar amerikanska livsmedelsstyrelsen på att det är ohälsosamt, trots att hans kycklingar har en bakteriehalt på under 200 mot storslakteriet som överstiger 2000…
Ja…
Se FOOD, inc. på egen risk. Om du inte vill äta på ett tag efter att ha sett filmen… skyll inte på mig.
ULF HJELTING



Inga kommentarer: