onsdag 23 juni 2010

Magnifikt

Alice i Underlandet
1 2 3 4 5

Regi: Tim Burton.
I rollerna: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Crispin Glover, Matt Lucas, Steven Fry, Michael Sheen, Alan Rickman.


Tim Burton och Johnny Depp tycks ha en grej ihop. Alice i Underlandet är sjunde filmen de gör tillsammans. Egentligen är detta inte alls Alice i Underlandet… Tim Burton har här gjort en mix av Lewis Carrolls två böcker om Alice – Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet – och tagit det ”göttigaste” från dessa berättelser och mixat ihop detta till en egen berättelse.
Här möter vi en Alice (Mia Wasikowska) vars fästman just friat till henne samtidigt som Påskharen helt oväntat dyker i Alice ögonvrå. Bara hon kan se honom och något omtumlad ber hon sin fästman om betänketid till erbjudandet om giftermål. Påskharen har sett Alice och inser att han är på fel plats och börjar springa tillbaka därifrån han kom. Han slinker ned i en jordhåla och Alice följer efter. Då inser hon att detta är ingången till Underlandet.
-Välkommen tillbaka, säger Den galne hattmakaren (Johnny Depp) och bjuder på te.
Och så kan äventyret börja…
Tim Burton har skapat en fantastisk scenografi som fullkomligen sväller av färger och galna infall. Här firar CGI en filmisk triumf där gränsen mellan fantasi och verklighet suddats ut totalt. Och Johnny Depp har fått fritt spelrum för allehanda galna infall. Den här versionen av Alice i Underlandet har du garanterat inte sett förut och frågan är om inte Lewis Caroll jublar från andra sidan, 112 år efter sin egen färd mot ”underlandet”.
Detta är en film som bara måste ses på blu-ray. En vanlig dvd gör inte filmen rättvisa. Fast allra bäst blir det givetvis på bio i 3D.

ULF HJELTING


Inga kommentarer: