tisdag 23 mars 2010

Skoningslös

Five Minutes of Heaven
1 2 3 4 5

Regi: Oliver Hirschbiegel.
I rollerna: Liam Neeson, James Nesbitt, Anamaria Marinca, Juliet Crawford, Niamh Cusack, Mark David, Katy Gladhill, Connor MacNiell.


Platsen är Belfast. Året är 1975.
Om några minuter är 19-årige Jim Griffin skjuten i huvudet med tre skott.
Vittnen: hans lillebror Joe och mördaren, den 17-årige Alistair Little.
Över 30 år senare ska de träffas. Alistair (Liam Neeson) har sonat sitt brott med 12 år i fängelse. Joe (James Nesbitt) påminns ständigt om vad som hände hans storebror Jim. En händelse som obönhörligt påverkat hela hans liv. Ska Joe förlåta Alistair? Vad ska Alistair säga till Joe? Ett tv-team ska filma mötet.

Five Minutes of Heaven kan ytterst ses som ett komplement till regissören Paul Greengrass film Bloody Sunday – även den med James Nesbitt i huvudrollen. Den filmen utspelade sig också på Nordirland och gestaltade massakern den 30 januari 1972 – även kallad Bloody Sunday.
Five Minutes of Heaven är en komplex film där det gäller att som åskådare vara koncentrerad på både handling och dialog. Det är också mycket en hård och skoningslös film som ger själen en riktig kängspark.

Att Five Minutes of Heaven fick två priser under förra årets Sundance Film Festival är närmast en självklarhet. Oliver Hirschbiegel för regin och Guy Hibbet för manus.
Blu-ray-formatet ger bara filmen ytterligare en knivskarp dimension.
ULF HJELTING


9 kommentarer:

Anonym sa...

Det skulle vara intressant att höra Ulf Hjeltings synpunkter på melodifestivalen i Örebro och Peter Flacks kritik av densamma. Hans avslutning lyder: "NA bevakade meloditävlingen så att man nära nog spräckte byxorna. När fick ett regionalt stort evenemang samma uppmärksamhet? Flera sidor varje dag i en veckas tid skildrade varje liten ynka vinkel av ”andra chansen”. Det enda man missade var ett rejält reportage om dem som blåste upp ballongerna. Det var synd."
Jag skrattade så jag grät.

Uffe sa...

Jag också.
Känns som hela arrangemanget av Melodifestivalens andra chans var ett desperat sätt att revanschera sig för den totala tabben med P3 Popstad.
Visst kan Örebro var med, men då som arrangör av en deltävling. I DN fanns häromdagen en krönika över vilka kommuner som tjänat och inte tjänat på "tillställningen". Örebro ansågs som en av de som förlorat på att arrangera. Att "kultureliten" på nämnda blaska, som vi inte nämner vid namn längre, tog i så de nästan gjorde i byxorna var lite komiskt.
Skulle vara kul att se samma "entusiasm" för ett arrangemang med lokala band och musiker. Väntar på ett föllödigt reportage om före, innan, under och efter bluesjammet på Björnstugan. Någon som direktbloggar och så...
Att göra som man gjorde på den där blaskan som inte nämns vid namn längre är en typsik yttring av personer som själva aldrig stått på en scen, spelar själva eller varit arrangör. Medelmåttor hyllar alltid medelmåttor...
Kan dock se ett litet uns av avundsjuka i Flacks inlägg. Men... jag garvade också så jag fick hicka av hans inlägg.

747 sa...

Spännande också att läsa Marita Johansens och Johanna Berglunds försvar av sin bevakning. Lika vasst formulerat som alltid. Bästa meningen:
"Stadens friörer erbjuds att hjälpa till med friserandet, men företräde har de frisörer som använder sponsorn produkter."

Uffe sa...

Ja... det fanns ju liksom en orsak till varför fru Johansen INTE fick recensera för Röhlander, Lindén, Dixie, Hedberg och Polback.
Nu blir orsaken så uppenbar att ingen längre tvivlar på varför.

oo7 sa...

Trodde ordet "liksom" var synonym med bristande ordförråd. Finns ordet "liksom" verkligen i sv. ordbok?

Uffe sa...

Enligt Svenska Akademins ordlista:

1 liksom äv. åld. likasom adv. * nästan, så att säga
2 liksom konj. * i likhet med

Nått mer oo7 behöver lära sig när jag ändå är igång. Liksom?

oo7 sa...

Ja not. akademin tagit med ordet nu eftersom den unga generationen använder ordet så flitigt. Måste ha missuppfattat ordets symboliserade brist på utnyttjandes ordförråd. Står det när ordet vart infört i sv. akademin?

oo7 sa...

"Var typ försiktig med språkliga mjäll, liksom"

Googla liksom

Lärde mig mera där.Borde du med liksom göra. Och skriva Svenska utan mjäll.

Uffe sa...

Digitala troll är alltid digitala troll, även om de gömmer sig bakom anonyma pseudonymer.