tisdag 21 september 2010

Mäktig natur

Örnjägarens Son
1 2 3 4 5

Regi: René Bo Hansen.
I rollerna: Bazarbai Matei, Asilbek Badelkhan, Serikbai Khulan, Matei Mardan.

Gillar man mäktiga rovfåglar och storslagen mongolisk natur är denna film, vid första anblicken, precis det man söker. Lite synd att det handlar om en lågbudgetfilm. Ibland får man känslan av att regissören fått betala för varje inspelad minut och man kastas från scen till scen där regissören har pressat in så många olika typer av scenarier han kunnat under 90 minuter. Örnjägarens Son är lite för rakt på sak, den skulle utan tvekan tjäna på att vara lite lite längre. Filmen visar också på kontrasten mellan obygd och storstad – nomader och stadsbor.
Berättelsen, som för övrigt är väldigt fin, handlar om den växande vänskapen mellan den 12-årige nomadpojken Bazarbai (Bazarbai Matei) och hans skyddsängel örnen och deras sökande efter hans storebror Khan (Asilbek Badelkhan) som lämnat landsbygden för storstaden. Deras färd blir minst sagt brokig och går från landsbygd till storstad, över berg och djupa dalar, via munkar i kloster och elaka cirkusdirektörer.
Skådespeleriet är det egentligen inga fel på, det handlar om amatörskådespelare som inte tycks spela några roller utan snarare är sig själva i filmen.
Filmmusiken, de lite lagom lågmälda pianostyckena, samspelar väldigt bra tillsammans med de mäktiga naturomgivningarna.

NIKLAS BERGLUND


Inga kommentarer: