måndag 3 maj 2010

Magnifikt

The Imaginarium of Doctor Parnassus
1 2 3 4 5


Regissör: Terry Gilliam.
Skådespelare: Heath Ledger, Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell, Lily Cole, Christopher Plummer, Peter Stormare, Tom Waits, Andrew Garfield, Verne Troyer.

Det här blev tyvärr Heath Ledgers sista film. Han avled under inspelningen, men detta är väl old news för alla som gillar film…
Vad som är intressant med The Imaginarium of Doctor Parnassus är hur regissören Terry Gilliam lyckats färdigställa filmen.
Så här ligger det till…
Filmen utspelar sig i två rum – dels verkligheten och dels i… ja, låt oss säga Doktor Parnassus ”fantasi” utan att för den skull avslöja allt för mycket av handlingen. Terry Gilliam och Heath Ledger hade avslutat filma materialet till tagningarna i ”verkligheten” när Heath dog. Därför färdigställdes filmen med hjälp av Johnny Depp, Jude Law och Colin Farrell. Han hade att välja på att skrota allt som var filmat med Heath och börja om eller att fortsätta med dessa tre som ersättare.
Nödlösning?
Absolut inte! Faktum är att filmen får ytterligare en dimension med dessa skådespelare och det känns definitivt inte som något misslyckat alternativ.

Vad handlar då själv filmen om?
Detta är historien om en vadslagning mellan Mr Nick (Tom Waits) och Doktor Parnassus (Christopher Plummer). I potten finns en dos odödlighet och Doktor Parnassus dotter Valentina (Lily Cole). En dag hittar de Tony (Heath Ledger) hängande under en bro…
Precis som vanligt har Terry Gilliam åstadkommit en mustig skröna med hjälp av en mastig scenografi. Detta är godis för en cineasts ögon och en fullkomlig njutning att titta på.
Blu-ray-skivan innehåller dessutom en hel del extramaterial. Bland annat en intervju med Heath Ledger från 2007.
ULF HJELTING


Inga kommentarer: